Ontwikkelingsaanbod

Ontwikkeling is een belangrijk onderdeel van de zorg van ZvA. Wanneer iemand kan groeien, vergroten we de zelfredzaamheid, het zelfvertrouwen en de motivatie van de cliënt. Samen kijken we naar de mogelijkheden en de interesses van de cliënt. Op basis daarvan stellen we een plan samen waarmee we aan de slag gaan. 

-Borisleerbedrijf

ZvA is een officieel ‘borisleerbedrijf’. Dit betekent dat wij mensen met een beperking kunnen opleiden. Met zo’n opleiding vergroot ZvA de zelfstandigheid van de cliënten. Elke leerling heeft zijn eigen talenten en vaardigheden waarmee een bedrijf ook echt geholpen is. Na het behalen van de opleiding, ontvangen de studenten een praktijkverklaring. Deze verklaring wordt door veel brancheorganisaties gedragen. Hiermee kan de leerling aan anderen laten zien wat de mogelijkheden zijn en dat hij/zij kan deelnemen aan de maatschappij.

 

Onderwijs voor voortijdig schoolverlaters op de dagbesteding locatie

Naast deze opleidingen, biedt ZvA in samenwerking met praktijkscholen in Friesland onderwijs op onze locatie aan. Tijdens de dagbesteding kunnen voortijdig schoolverlaters en thuiszitters onderwijs krijgen. Geen volle leslokalen waar de leerling overprikkeld kan raken, maar een rustige en veilige omgeving. In samenwerking met steunpunt Zorg en onderwijs of worden er beroeps gerichte programma’s aangeboden waarbij de deelnemers zich op eigen tempo, met 1 op 1 begeleiding, kunnen ontwikkelen.

Trainingen en cursussen

Naast opleidingen, biedt ZvA ook trainingen en cursussen aan. Dit is ideaal om binnen een korte periode, veel te leren.

EHBO
Bij een EHBO cursus leren de deelnemers hoe ze eerste hulp moeten verlenen bij ongelukken. Dit geeft hen zekerheid voor hun eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van de omgeving van de deelnemer. 

VCA
De VCA-training geeft de deelnemer handvaten om zo veilig, gezond en milieuvriendelijk mogelijk te werken op plaatsen met mogelijk risico’s.  

Weerbaarheidstraining
Tijdens de weerbaarheidstraining leren deelnemers beter omgaan met druk en veranderingen. De training zorgt ervoor dat de deelnemers in staat zijn om tegenstand te bieden. Denk hierbij aan opkomen voor jezelf en grenzen aangeven. 

Mindfulness
Wat moet je doen als je merkt dat het allemaal even teveel wordt? Dat leren de deelnemers tijdens de cursus mindfulness. Door verschillende ontspanningsactiviteiten weten de deelnemers beter om te gaan met prikkels en krijgen ze balans in hun leven. 

Valt de wens van de cliënt niet binnen het aanbod van ZvA? ZvA werkt samen met andere zorgverleners in de provincie. Samen kijken we verder naar welke zorgverlener de desbetreffende wens wel kan uitvoeren.